TESETTÜR MODASININ YOLCULUĞU

Bazılarınızın tesettür moda değildir, farzdır!! dediğini duyar gibiyim.  Bu noktada hemfikiriz zaten,bir problem yok. Peki tesettür giyimde moda diğer bir deyişle tasarım gerekli midir?? Bana sorarsanız tesettürün sınırlarını zorlamadığınız sürece evet gereklidir. Çünkü değişen bir sosyal hayatın içindeyiz ve bu   hayatın içinde müslüman kimliğimizle yer alırken  çağa uyan kumaşlar, renkler, tasarımlar kullanılabilir.

golovkova ile ilgili görsel sonucu



Şimdi nedir bu sosyal hayat? Tesettürde modayı normalleştirmek için kılıf mıdır? hayır efendim değildir. örneğin bir akademisyeni ele alalım; tercihini muhafazakar hayattan yana kullanmış, kapanmış ve kongreye gitmek istiyor. Ne yapsın bu kadın?  Klasik uzun bir etek, uzun bir ceket ve onları tamamlayan bir şal ya da eşarba ihtiyacı var. böyle söyleyince çok kolay gibi görünüyor ama emin olun 2000'lerin başında bu kombini oluşturmak kongreye bildiri yollamaktan daha zordu. Hadi zor bela buldunuz kıyafetleri kongrede kapalı bir akademisyen bir zombiden daha büyük bir şok etkisi yaratırdı muhtemelen.

 business hijab style doctor ile ilgili görsel sonucuİlgili resim

Demek istediğim  şu ki kısıtlamalar tesettürü daha da zorlaştırdı. İş öyle bir noktaya geldi ki kapalı kadın evinden dışarı çıkamaz, çalışamaz, devlet dairesine giremez hale geldi. Hatta bilgisayar kullanan başörtülü görünce insanlar şaşırdı. İşin politik tarafına değinmeyeceğim. Sebepler ne olursa olsun tesettürlü kadın sosyal hattan soyutlanmış durumdaydı. Ve görmezden gelinen yokmuş gibi davranılan (hiç de az olmayan ) bu kesim için hiç bir şekilde kıyafet tasarlanmıyordu.  Tasarlananlar da babanne kıyafetleri olmasının yanı sıra iki üç markanın tekelinde oldukları için yanına  bile yaklaşılamıyordu. Bir süre durum böyle devam etse de başörtünün her geçen gün biraz daha serbest bırakılmasıyla tesettür modası da şekillenmeye başladı. İş hayatı için klasik ama uzun ceketler, uzun etekler, bol pantolanlar en önemlisi çiçek deseninden kurtulmuş daha sade örtüler, günlük yaşam için spor ama kapalı bol kıyafetler mağazalarda yerlerini almaya başladı hatta büyük firmalar bile uzun yıllar boyunca yok saydıkları kapalı kesim için ürünler tasarlamaya başladı.  Hal böyle olunca bu durum zamanla fiyatlara da yansıdı, bu gün hala normalin üstünde olsa da eskiye oranla daha iyi olduğunu söyleyebilirim. daha fazla alternatif daha fazla ulaşılabilirlikle  beraber tesettür, hayatın normal akışında yerini aldı.


Peki tesettür giyinin ulaşılabilir olması ne mi yaptı, kapanmak artık o kadarda üzerinde düşünülmesi gereken hayatımızı tamamen sınırlayacak bir karar olmaktan çıktı. Evet ben müslümanım belli bir yaştan sonra hayatıma tesettürle devam etmeliyim oldu. okula tesettürle gidebilirim, kongreye tesettürle gidebilirim, işe tesettürle gidebilirim bu işleri yapmak için başımın açık olması eteğimin kısa olması gerekmez oldu.  Sözlerim yanlış anlaşılmasın lütfen kimsenin saçına ya da eteğinin boyuna lafım yok, her iki yönüyle de şekilcilikten kurtulmuş özgürlüklerden bahsetmekteyim. Tercihlerimizden dolayı yargılanmadığımız daha güzel bir dünyada yaşamak dileğiyle sevgiler ..:)





İlgili resim

Mega Iskanti (@megaiskanti) • Instagram photos and videos

Sporty hijab street style http://www.justtrendygirls.com/sporty-hijab-street-style/

Yorumlar

Yorum Gönder